De Thalys is een hogesnelheidstrein die in Nederland tussen Amsterdam en Parijs rijdt, ook rijdt deze trein tussen Amsterdam en Lille en ook tussen Amsterdam en Brussel. De Thalys maakt in Nederland o.a. gebruik van de HSL(-Zuid) lijn.

De Thalys vanuit Nederland stopt tot en met station Brussel-Zuid op Amsterdam Centraal (startstation) , Schiphol , Rotterdam Centraal , Antwerpen Centraal en Brussel-Zuid. Na Brussel-Zuid kan een Thalys naar verschillende stations gaan maar meestal is dit Parijs-Noord. Hieronder een lijstje met de mogelijke bestemmingen (stationsnamen):

  • Parijs-Noord (Paris-Nord)(Parijs): Rijdt vanuit Amsterdam Centraal 9x per dag
  • Lille Europe (Lille): Rijdt vanuit Amsterdam Centraal 2x per dag
  • Trein rijdt niet verder dan Brussel-Zuid: Rijdt vanuit Amsterdam Centraal 14x per dag
  • Bourg-Saint-Maurice: Ski-Thalys, Rijdt vanuit Amsterdam Centraal 1x per week en alleen in de winter!
  • Marseille-Saint-Charles (Marseille): Zon-Thalys, Rijdt 1x per week en alleen in juli en augustus!

Tussen Brussel-Zuid en Parijs-Noord rijdt 7x per dag een trein.

Thalys rijdt ook tussen Duitsland en Frankrijk op het traject tussen Dortmund Hbf en Parijs-Noord via Köln Hbf en Brussel-Zuid. 

De lijn tussen Dortmund en Parijs rijdt 3x per dag en stopt op een aantal stations in Duitsland, België en Frankrijk. Er rijdt ook een Thalys tussen Köln Hbf en Parijs-Noord ook via Brussel-Zuid (zelfde traject alleen het startstation is Köln Hbf in plaats van Dortmund Hbf) en rijdt 2x per dag naast de treinen vanuit Dortmund, dus dat betekent vanuit Köln 5x per dag een Thalys richting Parijs.

Thalys 4533 (SNCF) op Amsterdam Centraal.

Het Thalys materieel heeft een bordeauxrode met grijze kleur en er zijn ook een aantal speciale uitvoeringen. De treinen zijn afgeleid van de treinen van de TGV.

Er zijn 2 types Thalys treinen namelijk de PBA treinen en de PBKA treinen. Het verschil tussen deze twee treinen is dat de PBKA treinen in Duitsland, Nederland, België en Frankrijk kunnen rijden en de PBA treinen alleen in Nederland, België en Frankrijk kunnen rijden. De PBKA treinen zijn van verschillende vervoerders, namelijk de DB (treinen 4321 en 4322), NS (treinen 4331 en 4332), NMBS (treinen 4301 t/m 4307) en de SNCF (treinen 4341 t/m 4346). De PBA treinen zijn allemaal van de SNCF (treinen 4532 t/m 4540). De trein op de bovenstaande foto is een PBA trein van de Thalys namelijk de 4533 van de SNCF.

Beide treintypes kunnen maximaal 320 km/h.

De treinen zijn uitgerust met WiFi in alle rijtuigen en is voor 1e en 2e klas gratis.

Foto's Thalys:

Een Thalys trein van het type PBKA van de NMBS, trein 4306.

 

Een Thalys van het type PBA (SNCF trein 4533) die vertrekt richting Parijs vanuit Amsterdam Centraal. 

 

Een Thalys richting Amsterdam op de HSL.

Een Thalys ook van het type PBA (SNCF trein 4533) vertrekt uit Amsterdam Centraal richting Parijs-Noord.

Alle foto's in dit artikel zijn zelf genomen.